Kies je voor gas of ga je voor inductie? Het uitzoeken van een nieuwe kookplaat kan een lastige keuze zijn. Heb je kinderen? Sta je regelmatig in de keuken? Houd je ervan om nieuwe recepten uit te proberen? Welke aansluiting heb je? En wat is je budget? Het is belangrijk dat de kookplaat aansluit bij jouw persoonlijke situatie en wensen. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Daarom hebben wij de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Koken op gas is goedkoper dan elektrisch koken. Daar komt bij dat de meeste huishoudens nog een gasaansluiting hebben. Bij koken op gas is de gewenste temperatuur gemakkelijk te bereiken en je kunt de vlam zien. Alle pannen zijn bruikbaar op een gaskookplaat. Er zijn echter ook nadelen. Bij koken op gas gaat er namelijk tot wel 50 procent aan warmte verloren. Gaskookplaten zijn minder makkelijk schoon te maken en duurt het langer om de gewenste temperatuur te bereiken.
Bij koken op inductie gaat er weinig energie verloren bij het koken. Door het magnetische veld ontstaat er een elektrische stroom die wordt omgezet in warmte. Alleen de onderkant van de pan wordt warm. Zo gaat er weinig hitte verloren. Koken op inductie is een milieuvriendelijke keuze. Bovendien is een inductiekookplaat erg makkelijk schoon te maken en kun je jezelf niet zo snel meer verbranden. Voor koken op inductie is een aparte elektriciteitsgroep noodzakelijk en heb je je pannen al gebruikt op gas? Dan kun je ze niet meer voor inductie gebruiken.