Met een stoomoven kun je groenten, vis of vlees garen in de damp van kokend water. Daarnaast kun je ook ontdooien en opwarmen. Hierdoor wint de stoomoven populariteit. En dat is niet voor niets. Want naast gezond koken, biedt koken met stoom nog veel meer voordelen. Ontdek hieronder 10 voordelen van koken met stoom.
1. Gezond koken
Bij stomen blijven vitamines en mineralen veel beter bewaard dan bij koken in water of bakken in olie. Je hebt in veel gevallen ook geen of weinig extra vetten nodig. Dat maakt de stoomoven een uitstekende keuze voor wie gezonder wil eten, zonder in te leveren op gemak of smaak.
2. Volle smaak & betere textuur
De natuurlijke smaak en textuur van ingrediënten blijven beter behouden. Denk aan knapperige groenten, sappige vis en mals vlees. Te lang koken of te ver doorbakken is hiermee verleden tijd.
3. Veelzijdigheid
Met een stoomoven kun je veel meer dan alleen groenten stomen. Hierbij een aantal voorbeelden:
- Groenten: snel, fris en knapperig.
- Vis: zacht en sappig, zonder dat het uitgedroogd kan raken.
- Vlees en kip: mals en gelijkmatig gaar.
- Ontdooien en opwarmen.
- Pocheren van eieren en zacht garen van fruit.
4. Efficiëntie
In een stoomoven kun je vaak meerdere lagen of mandjes gebruiken zodat je gemakkelijk hele maaltijd in één keer kunt bereiden, zonder dat smaken en geuren mengen. Denk bijvoorbeeld aan rijst met broccoli en zalm. Dat betekent minder pannen en tijdwinst. Perfect als je efficiënter wilt koken en opruimen.
5. Nauwkeurige temperatuurregeling en consistentie
Stoomoven zijn vaak uitgerust met functies waarmee je exacte temperaturen of stoomniveaus kunt instellen. Daardoor is het resultaat voorspelbaar en consistent. Koken met stoom geeft je controle.
6. Schoonmaken is eenvoudig
Geen spetters van olie, geen aanbaksels op de bodem van je pannen. Vaak volstaat een snelle reiniging van het stoomrooster en de binnenruimte van de oven.
7. Ontdooien en opwarmen zonder kwaliteitsverlies
Restjes of ingevroren maaltijden opwarmen in de stoomoven is gemakkelijk en veel lekkerder dan opwarmen in de magnetron. Ze drogen namelijk niet uit en worden ook niet taai.
8. Energie- en tijdsbesparing
Omdat stomen vaak sneller gaat (en je meerdere componenten tegelijkertijd kunt bereiden) kun je tijd en energie besparen. Ook heb je minder vaat, waardoor de vaatwasser minder vaak aan hoeft te staan.
9. Behoud van voedingswaarde en kleur
Groenten blijven hun kleur en knapperigheid behouden bij stomen. Dit maakt het gerecht aantrekkelijker en smakelijker. Visueel aantrekkelijke borden opmaken is met een stoomoven erg gemakkelijk.
10. Een stoomoven past in elke keukenstijl
Een stoomoven is niet alleen een praktische keuze, maar ook een stijlvolle toevoeging aan je keuken. Merken als Miele, ATAG, Siemens en AEG bieden stoomovens in uiteenlopende modellen, kleuren en designs. Denk aan (mat)zwart, rvs of beige. Naast het design kun je ook kiezen voor verschillende uitvoeringen: een volwaardige stoomoven voor wie puur wil koken met stoom, of een combi-stoomoven voor wie naast stomen ook wil bakken met stoomtoevoer.
Een stoomoven biedt dus talloze voordelen: gezonder koken, smaakvolle gerechten, veelzijdigheid en gemak. Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste model voor jouw nieuwe keuken? Of ben je benieuwd naar de verschillen tussen een combi-stoomoven en een stoomoven? We helpen je graag. Plan een adviesgesprek in een van onze showrooms, zodat we je uitgebreid kunnen helpen bij het kiezen van de juiste apparatuur.