Een heerlijke stamppot uit de stoomoven van Miele

De winter staat weer voor de deur en dat vraagt om een heerlijk recept voor een stamppotje uit de stoomoven. Op het menu: boerenkoolstamppot met sukade. We hebben dit recept gevonden op de website van Miele, maar natuurlijk is dit gerecht ook in een stoomoven van een ander merk te bereiden.

De voordelen van het bereiden van een recept uit de stoomoven

Het stomen van eten is erg gezond. Als je eten stoomt, blijven vitamines en mineralen beter behouden. Daarnaast worden groenten, vlees en vis ook nog eens extra smaakvol. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gemak van een stoomoven. Je kunt hele maaltijden in één keer bereiden, je hebt minder vaat én je hoeft er niet heel de tijd bij te blijven. 

Een heerlijke stamppot uit de stoomoven van Miele

Het recept voor dit stoomoven gerecht

Naast onderstaande ingrediënten heb je een pureestamper, koekenpan, een stoomovenpan met gaatjes (2x) en een stoomovenpan zonder gaatjes nodig. En een stoomoven natuurlijk. Optioneel kun je nog een grote serveerring gebruiken voor de opmaak van de borden.

Ingrediënten (4 personen):

  • 800 gram kruimige aardappelen

  • 100 gram boter 

  • 250 gram boerenkool (gesneden)

  • 200 ml warme halfvolle melk

  • 1 kg fijne riblappen

  • 1 laurierblaadje 

  • 1 el frambozenazijn 

  • 2 uien

  • 1 tl suiker 

  • 2 vleestomaten

  • 150 ml water 

  • Peper en zout (naar smaak)

  • Optioneel: spekjes

Bereiding sukadevlees
Snijd de uien grof en de tomaten in blokjes. Laat een klont boter (50 gram) smelten in een koekenpan. Braad het vlees aan totdat deze mooi bruin is geworden. Voeg de laatste paar minuten de uien en tomatenblokjes toe. 

Zet het vuur wat lager en voeg het water, laurierblaadje, azijn, suiker, peper en zout (naar smaak) toe. Laat het geheel een paar minuten koken en voeg het geheel dan toe aan de stoomovenpan zonder gaatjes. Schuif het in de stoomoven. Kookstand: 100 °C, 120 minuten. Na circa 1 uur is het tijd om met de boerenkool te beginnen.

Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Leg de aardappelen in een stoomovenpan met gaatjes. Leg de boerenkool ook in een stoomovenpan met gaatjes. Schuif ze samen in de stoomoven. Kookstand: 100 °C, 25 minuten.

Voeg als laatste de verwarmde melk en 50 gram boter toe aan de aardappelen en maak er een puree van. Stamp de boerenkool erdoor en breng het geheel op smaak met peper en zout. Bak optioneel nog wat spekjes. Tip: het vlees is het allerlekkerste wanneer je deze een dag van tevoren maakt. Je kunt het vlees op de dag zelf dan in de stoomoven verwarmen op 95 °C.