Er wordt steeds minder op gas gekookt. Het is dan ook niet verrassend dat het koken op inductie op dit moment het populairste kooksysteem in de keuken is. Koken op inductie brengt namelijk erg veel voordelen met zich mee. Waarom kiezen voor koken op inductie? We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet.
* Energiezuinig en milieubewust
Om te beginnen wordt de energie zeer efficiënt gebruikt bij koken op inductie. Op een inductiekookplaat lekt er namelijk amper hitte weg. Hierdoor gaat er nauwelijks energie verloren. Daarnaast is koken via elektriciteit een stuk milieubewuster dan koken via gas.
* Snel en slim
Ook warmt je hitteveld snel op en koelt deze ook snel af, koken op inductie scheelt dus ook nog eens tijd. Het hitteveld past zich bij de meeste varianten op de bodem van de pan aan en heeft dan dus altijd het juiste formaat. Wanneer je de pan op een uitgeschakelde pit zet, wordt deze automatisch nog een tijdje warm gehouden waardoor de maaltijd altijd warm is als je deze op tafel zet.
* Gemakkelijk schoon te houden
Tot slot is een inductiekookplaat in tegenstelling tot een gaskookplaat erg makkelijk schoon te houden omdat dit een vlakke plaat is.
Zoals je kunt lezen zitten er enorm veel voordelen aan een inductiekookplaat. Natuurlijk gaan deze gepaard met een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een inductiekookplaat is wel een wat duurdere optie, maar dan heb je ook wat. Op lange termijn zal je niet veel meer geld kwijt zijn aangezien er een tekort is aan gas waardoor de prijzen van gas en een gaskookplaat ook zullen stijgen.
Voor koken op inductie heb je speciale pannen nodig. Deze moeten een vlakke en magnetische bodem hebben. Natuurlijk zitten hier bepaalde redenen achter zoals het voorkomen van warmteverlies en de aanpassing van het hitteveld op de bodem van de pan. Je kan testen of jouw pannen geschikt zijn voor inductie door middel van twee dingen. Houd een magneet tegen de bodem aan, als deze blijft pakken is de bodem magnetisch. De vlakke bodem test je door de pan ondersteboven te leggen en een waterpas of een liniaal op de bodem te leggen, zo zie je of de pan een vlakke bodem heeft.
Al met al zitten er vooral veel voordelen aan het gebruiken van een inductiekookplaat, het is dus niet voor niets dat dit zo populair is de laatste tijd. Koken op inductie is milieubewust, energiezuinig, snel, slim en tot slot is een inductiekookplaat erg gemakkelijk schoon te maken. In onze ogen is een inductiekookplaat dus zeker de investering in uw keuken waard!